2011. november 5., szombat

Birsalmafőzelék csülökkel

A mai étel mindkét részét most készítettem először. A birsalmafőzelék elkészítését pár napja lestem el nagynénémtől... Olyan különleges gyümölcs, és nagyon finom!


Hozzávalók:
2 db sertéscsülök
ételízesítő
bors

fokhagyma
zöldhagyma

2 nagyobb db birsalma
100 g tejföl
100 g liszt
édesítőszer
1 kk vaníliaaroma vagy vaníliarúd
pici só

A csülköt alaposan megtisztítottam, majd sós-ételízesítős vízben 40 percig előfőztem. Sütés előtt én nem fejtettem le a csontról, szerintem sokkal finomabb és mutatósabb lesz, ha benne marad. Viszont kisebb darabokra vágtam. Sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, tepsibe tettem. A tetejére kockáztam fokhagymát és friss zöldhagymát, felöntöttem 1 dl vízzel és a vízbe is tettem egy teáskanál sót. Lefedve 1 órán át sütöttem 180-200 fokon, majd a fóliát levéve még 30 percig sütöttem.

A főzelékhez a birsalmát megpucoltam (elég kemény meló :)), majd felkockáztam. Érdemes nem túl nagy darabokra vágni, mert így hamarabb megfő. Felraktam bő vízben főni, amihez édesítőszert, 1 teáskanál vaníliaaromát és egy csipet sót tettem. Ízlés szerint lehet szegfűszeggel és egész fahéjjal ízesíteni (én most ezt kifelejtettem). Míg a birsalmák puhulnak, elkészítjük a habarást: 100 g liszthez raktam 100 g tejfölt (lehet tejet is használni) és egy kicsi vizet. Csomómentesre kevertem, majd még öntöttem hozzá vizet, hogy kellemesen folyós állagú legyen. Gyors kavarás mellett lassan öntsük bele a habarást a birsalmás vízbe. (Hőkiegyenlítés nélkül lehet így megoldani azt, hogy ne kapja össze a habarásunkat a forró víz.) Várjuk meg, míg felforr és már készen is van!
Utóédesítés után tálalhatjuk.

A főzelékből így 6 adag lesz.
Egy adag: 153 kcal és 28 ch

2 megjegyzés:

  1. Szép az új sablon :)
    Birsalmafőzelékről meg most hallok először.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :)
    Nekem ez a kedvenc főzelékem :) Mondd anyukádnak, hogy csináljon! Isteni :)

    VálaszTörlés