2013. február 20., szerda

Könyvajánló: A két falánk olasz

Kell egyáltalán egy olyan könyvről véleményt írni, aminek az íróit mindenki ismeri és szereti? Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo nevét és főztjét mindenki ismeri. Ha máshonnan nem, akkor a Paprika TV-n futó műsorukról (Két éhes olasz). A műsorban szereplő receptek alapján pedig a két "öreg" 2011-ben megírta A két falánk olasz c. könyvüket, mely magyar nyelven 2012-ben jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

Aki Jamie Olivert szereti, az biztosan Gennarót és tudományát is a szívébe zárta, hiszen Gennaro volt Jamie "tanára", az élő Youtube-os főzőcsatornájának első részében is feltűnt és főzött nekünk az "öreg". Amennyire szeretem Gennarót, annyira nem csípem Antoniót, nem tudom miért, ő nekem emberileg nem szimpatikus.

De hogy rátérjünk a könyvre magára. Felépítésileg nem egy szokványos szakácskönyvet tartunk a kezünkben, hanem egy szuper kis olvasmányos irományt Olaszország gasztronómiájáról. A szülőhazájukba visszatérő Gennaro és Antonio történeteit egy-egy régi és modern recept leírásakor. Külön tetszik, hogy minden recepthez mesélnek nekünk valamit és hogy minden étel olasz nevét is feltüntetik a könyvben.
Átlátható, érthető, rengeteg képpel. Rengeteg színes, csodás képpel. Imádom azokat a szakácskönyveket, amiben sok a kép. Általában olyan receptet nem is készítek el, amihez nincs kép. Erről tudom, le kellene szoknom, hát de most még ilyen vagyok. 

Nem tudok úgy egy könyvről írni, ha nem készítek el belőle valamit, ha nem látom át, hogy valóban megfelelően van-e megfogalmazva, érhető-e mindenki számára egy-egy recept leírása. A kb 100 recept (előételek, első fogás, főfogás, zöldségkörete, desszertek, gyors harapnivalók) közül többet is kinéztem, hogy 'ezt kipróbálom', és végül egy igazi olasz specialitásra esett a választásom, Gennaro igazi nápolyi pizzájára. Imádtuk! Ennyire finom tésztát még sosem készítettem pizzához! A bejegyzést róla ITT találjátok.

A könyv maga zseniális, gyönyörű szép képekkel, egyszerű receptleírásokkal, azonban mindenképpen készüljünk fel egy-egy recept hozzávalóiból, mert azért ezek nem olyan ételek, amikhez minden alapanyag mindig van otthon. Vegyétek és próbáljatok ki belőle recepteket, én is biztosan fogok még belőle főzni.

*****

Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo több mint 30 éve hagyták hátra hazájukat, Olaszországot, hogy új életet kezdjenek Nagy-Britanniában, ahol idővel összeismerkedtek, együtt dolgoztak, és az olasz konyha elismert szakértőivé váltak. Ebben a kihagyhatatlan könyvben - melyben a tévésorozatukban bemutatott receptek szerepelnek - a két régi barát szülőföldjén indul varázslatos útra, hogy újra megtalálják kulináris örökségüket, felfedezzék a múlt és a jelen hagyományait, és bemutassák az olasz gasztronómia valódi arcát.

A több mint 100 ínycsiklandó receptet tartalmazó könyv a közhelyeken túllépve mutatja be az igazi olasz konyhát, ahogy az ételeket az olaszok maguk készítik. Klasszikus és újszerű fogásokon és alapanyagokon keresztül fedi fel azokat a változásokat és hatásokat, amelyek mára az olasz konyha részévé váltak. A receptgyűjtemény a két szerző gondolatait is tükrözi Olaszország egykori és mostani állapotáról, hűen ábrázolva mindkettőjük személyiségét - humorukat, bölcsességüket, kíváncsiságukat, valamint a jó minőségű, egyszerű ételek iránt érzett közös rajongásukat. A kötet nélkülözhetetlen mindazoknak, akik az eredeti olasz ízeket keresik.
 
Antonio Carluccio - Gennaro Contaldo: A két falánk olasz
Alexandra Kiadó, 2012
5999 Ft

1 megjegyzés: