2013. február 18., hétfő

Szalagos fánk anyukámtól

Még januárban voltam otthon szüleimnél, akkor készítettük a szalagos fánkokat, csak azóta valahogy nem került fel a blogra, mert vagy időm vagy kedvem nem volt bejegyzést írni.
Fánkot egyébként kb kétévente egyszer eszem, ezért nem is készítek magunknak, hiszen úgysem fogy el.
Azóta egyébként már ettünk cseh fánkot (tarkedli, talkedli) is kedves barátainknál kártyázás közben :) Az a fánk még finomabb volt, mint az általam ismert fánkok, és külön jó, hogy kisebb darabok... ráadásul meg is indult a fantáziám, hogy milyen szuper kis tortácskát lehetne belőle csinálni másnap, ami nem fogyott el :) Juteszembe, ha valaki lát ilyen fánkocska sütőt, súgja már meg, hogy hol, mert lehet beruháznék egyre. Köszi! :)


Hozzávalók:

500 g liszt
30 g élesztő
50 g porcukor
50 g vaj felolvasztva
2 tojás sárgája

0,5 l tej
1 l olaj sütéshez

Futtassuk fel az élesztőt 1 dl tejben egy kis cukorral.
Addig keverjük össze a lisztet egy csipet sóval és a porcukorral.
Amikor az élesztő felfutott a tejben, lisztes keverék közepébe csináljunk egy kis bemélyedést, és adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojásokat és a felolvasztott vajat. Keverjük el, majd apránként adjuk hozzá a maradék tejet is. Keverjük össze homogén masszává, majd hagyjuk meleg helyen lefedve 1 órát kelni.
1 óra eltelte után borítsuk ki lisztezett deszkára és pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle köröket. A kiszaggatott tésztakorongokat hagyjuk a deszkán további 15 percig kelni.
Addig forrósítsunk fel olajat serpenyőben bőven, hogy majd lebegjen rajta a tésztánk.
15 perc letelte után fogjunk meg egy korongot és nyomjuk be a közepét, majd óvatosan rakjuk bele a forró olajba, süssük aranybarnára mindkét oldalát.

Kínáljuk porcukorral és/vagy lekvárral. Mi anyukám szilvalekvárjával és az én saját készítésű kékszőlőzselémmel ettük. Nagyon finom, bár szerintem csak frissen, forrón az igazi... amikor megüli az ember gyomrát :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése