2013. március 3., vasárnap

Teljes kiőrlésű rozslisztes - tökmaglisztes kenyér

Dagasztás nélküli kenyeret már készítettem sima liszttel és tökmagliszttel korábban (ITT találjátok).
Tegnap viszont vettem teljes kiőrlésű rozslisztet, mert szeretnék átállni egészségesebb életmódra, így apránként igyekszem mindent lecserélni - ha már inzulinrezisztenciásként erre illene odafigyelnem. Így esett, hogy a sima liszt egy részét rozslisztre cseréltem.

A recept lényegében ugyanaz, csak az összetétel változik.


Hozzávalók:
2 csésze kenyérliszt (nálam most rendes BL-55 volt)
1,5 csésze tk rozsliszt
3 ek tökmagliszt
2,5 csésze normál hideg víz
2 mokkáskanál szárított élesztő
3 csapott tk só

1. A normál lisztet, a rozslisztet, a tökmaglisztet, a szárított élesztőt és a sót elkeverem. Hozzáöntöm a vizet és összekutyulom. Galuskatészta jelleget kapunk, annál kicsit töményebb tészta lesz.
2. Rakjuk meleg helyre 11-12 órát kelni konyharuhával lefedve.
3. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, rakjuk be rögtön a hőálló tálat vagy a jénait is, amibe majd a tészta kerül.
4. Amint felmelegedett a sütő, vegyük ki a tálat, és az enyhén átmozgatott tésztát rakjuk bele.
5. A tálat lefedve 30 percig süssük, majd a tetőt levéve még 15-20 percig pirítsuk a kenyérkénk tetejét.
6. Várjuk meg míg kihűl, csak akkor szeleteljük. (Nálam most ez elmaradt, mert nem bírtam kivárni... így látszik is a képen, hogy még vizes a belseje a szeletelt kenyérnek egy kicsit :) - ejnye, Zsani! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése