2013. április 5., péntek

Epres-citromos-csokis torta

Egy kis kihagyás után most már itt vagyok, összeszedtem magam és reményeim szerint jobbnál jobb és egészségesebbnél egészségesebb recepteket hozok nektek. De addig is bűnözzünk ezzel a gigatortával, aminek alapreceptje honnan máshonnan lenne, mint a gigatorta-anyutól, Puffintól :)

Egy cég szülinapi partijára készült ez a torta és csak remélni tudom, hogy annyira finom is lett, mint amennyire brutáljól nézett ki :)


Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Brownie lapok:
80 g liszt
100 g  vaj
100 g nyírfacukor (xilit)
2 db tojás
100 g étcsoki (70% kakaótartalmú)

Citromos lapok:
100 g liszt
4 db tojás
100 g nyírfacukor
100 g vaj
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve
csipet só

A krémhez:
2x200 ml habtejszín
2x50 g nyírfacukor
1 citrom facsart leve
200 g eper a krémbe + néhány szem a tetejére
(esetleg habfixáló, ha nem bíznánk a krémben - nálam most ez kimaradt)

Photo by Baklavaria
A brownie elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tortaformánkat készítsük elő, rakjunk az aljára sütőpapírt.
2. Olvasszuk meg a csokit vízgőz fölött.
3. Közben keverjük össze a vajat (ha hűtőből vesszük ki, akkor néhány másodpercre rakjuk be mikróba, így majd megpuhul, könnyebb vele dolgozni), a nyírfacukrot, a tojásokat és a lisztet.
4. Amikor a csoki megolvadt, adjuk a masszához.
5. A csokis masszánkat öntsük a tortaformába és rakjuk be az előmelegített sütőbe kb 30 percre.
6. Hagyjuk kihűlni.

Citromos lapok elkészítése: 
Amíg a brownie-nk a tortaformában hűl, készítsük elő a citromos tésztánkat. Természetesen, ha van még egy 18 cm-es tortaformánk, akkor ne várjunk addig, míg kihűl a brownie - amíg az sül, készítsük el a citromos tésztát :) A sütőt hagyjuk bekapcsolva.
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk.
2. A tojássárgáját a nyírfacukorral és 3 ek normál hőmérsékletű vízzel kb 10 percig robotgéppel összekeverjük. Ha nincs kedvünk ezt kivárni, addig mindenképpen várjunk, míg ki nem fehéredik a lötty.
3. Majd adjuk hozzá a citrom héját és levét, az puha vajat, a lisztet és a sütőport.
4. Adjuk a tojássárgájás masszához a fehérjehabot és óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük össze.
5. A tortaformánkat vajazzuk ki és az aljára megint rakjunk sütőpapírt.
6. Öntsük bele a tésztát a tortaformába, majd az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Tűpróbával nézzük meg, hogy a tésztánk elkészült-e.
7. Hagyjuk kihűlni.


Krém elkészítése:
Míg várjuk, hogy a tortalapok teljesen kihűljenek, készítsük el a krémeket.
Kezdjük az epressel:
1. Az epreket mossuk meg és botmixerrel törjük össze, de hagyjunk benne nagyobb darabokat is bátran.
2. Az epres krémet keverjük el a nyírfacukorral.
2. A habtejszínt robotgéppel verjük kemény habbá, majd öntsük hozzá az aprított epret.

Citromos:
1. A habtejszínt robotgéppel verjük kemény habbá.
2. A citrom facsart levét öntsük a habhoz és ízlés szerint édesítsük.

Ha minden megvan, akkor a tortalapokat vágjuk kétfelé, és felváltva rakosgatva, a krémeket felváltva kenve, rakjuk össze a gigatortánkat. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel, krémmel - ha nem hajnal 2 lett volna, akkor én még egy kis csokit is olvasztottam volna a tetejére, egy kicsit megcsorgatni vele, de így ez elmaradt. A dekorálás a fantáziátokra van bízva. :)


1 megjegyzés:

  1. Giga-brutál jól néz ki!!! Nekem nem hiányzik a csoki a tetejéről, inkább szívesebben lelopnék róla néhány epret...;-)

    VálaszTörlés