2013. január 29., kedd

Ribizlis máktorta - liszt nélkül

Jövök a 3. recepttel Varga Gábor Desszert szerelem c. könyvéből. Fogok még hozni tőle finomságokat, mert iszonyat jó ez a könyv!
Lassan írnom kell egy sütős-főzős "to do"-listát, mert már elveszek, hogy mit szeretnék megcsinálni a közeljövőben :)


Hozzávalók:
200 g darált mák
5 db tojásfehérje
5 db tojássárgája
120 g puha vaj (ha keményebb, 10 másodpercre rakjuk be a mikróba)
40 ml tej
70+120 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
2 maréknyi ribizli

Egy tálban keverjük össze a mákot, a tejet, a reszelt citromhéjat és a fahéjat.
Egy másik tálban a vajat keverjük habosra a 120 g porcukorral, majd öntsük hozzá a tojássárgákat és ezeket is keverjük össze.
Robotgéppel verjük habbá tojásfehérjét a 70 g porcukorral.
A mákos masszát keverjük össze a tojássárgás vajjal, majd apránként a fehérjehabbal is.
Sütőformát vajazzunk ki, majd hintsük meg mákkal. Ebbe öntsük a mákos tésztát. A tészta tetejére szórjunk 2 maréknyi ribizlit (vagy más bogyós gyümölcsöt).
160 fokra előmelegített sütőben kb 60 perc alatt süssük készre. Várjuk meg míg a süti kihűl, ekkor könnyebb szeletelni.

Kínáljuk ribizlizselével vagy más zselével/lekvárral. Nálunk most a saját készítésű kékszőlőzselével.

Mint tudjuk, én nem szeretem a mákot. De barátkozom. A barátkozásom jele a 3-as értékelés. 1 éve még 1-et sem kapott volna :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése