2013. január 21., hétfő

Szilvás clafoutis (tejpite)

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy francia desszert, mely eredetileg magozatlan feketecseresznyével készül. Hiába a magnak a tészta még különlegesebb ízéhez való hozzájárulása, el tudom képzelni, hogy a vendégek mennyire "örülhetnek", amikor a desszert fogyasztása közben még magok után kell kutakodniuk :)

Doki után szabadon, én most szilvával és mag nélkül készítettem az általam csak tejpitének hívott desszertet :)


Hozzávalók:
2 dl tejszín
1,5 dl tej
1 kk vaníliaaroma
3 tojás
50 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
kb 500 g szilva (magozva mérve)
90 g liszt

Keverjük el a tojásokat a tejszínnel, a tejjel, a vaníliaaromával és az édesítőszerrel. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük ki csomómentesre. Amikor a "tésztánk" már csomómentes, adjuk hozzá a kimagozott félbe/negyedbe vágott szilvákat és óvatosan keverjük össze. Töltsük piteformába és előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig süssük. 


Annyira finom, amennyire gyors és egyszerű! :)

3 megjegyzés: