2013. január 23., szerda

Sült csirkemáj tejszínes-fokhagymás parajlevéllel

Térjünk át egy kicsit szénhidrátszegényebb vizekre is, most egy könnyű és gyors ebédötletet hoztam.

A csirkemájat véleményem szerint eléggé elhanyagoljuk a magyar gasztronómiában, holott nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni és nem mellesleg nagyon magas a vas tartalma, ezért vashiányosoknak különösen ajánlott.
Általában a csirkemájból nálam pörkölt készül kis nokedlivel, tejföllel. Én is ritkán eszem, pedig nagyon szeretem. Most egy egyszerű, borsos, serpenyőben sütős megoldást választottam, összesen 20 percig tartott az elkészítése. Később pedig jövök különleges májas ételekkel is. Ígérem.



Hozzávalók:

A májhoz:
200 g csirkemáj és szív
bors, só
olivaolaj

A parajhoz:
200 g parajlevél (nekem most fagyasztott volt itthon)
3 cikkely fokhagyma
0,5 dl tejszín
2 ek tejföl
olivaolaj

A májakat és a szíveket megtisztítjuk, a szíveket félbevágjuk.
Forró olajban 1-1 percig a májak és a szívek mindkét oldalát nagy lángon megpirítjuk, borsozzuk, sózzuk, majd felöntjük 1 dl vízzel és lefedjük. Kis lángon 10 percig hagyjuk, hogy megpuhuljanak. Majd levesszük a fedőt és eddigre el kellett, hogy főjön a víz, így az olajon pirítsuk barnára a májak és szívek minkét oldalát.

A fagyasztott parajlevelet felengedés nélkül olajozott serpenyőbe tesszük, hozzáöntünk 1 dl vizet. Megvárjuk míg a parajlevelek felengednek és a hozzáöntött víz is elfő, ekkor borsozzuk és sózzuk, majd ráreszeljük kislyukú reszelőn a fokhagymát. Összepirítjuk őket, kb 2 perc alatt. Hozzáöntjük a tejszínt és hozzákanalazzuk a tejfölt. Összerottyantjuk és már készen is vagyunk.

Jó étvágyat! :)

3 megjegyzés:

  1. Belelendültél a blogba,de kimondottan örülök neki,mert tuti receptekkel jössz:)
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nem vagyok egy nagy konyhaművész egyelőre, és csirkemájat se nagyon főztem még, de én úgy tudom (nagymamámtól, aki konyha-témában elég megbízható), hogy a májat csak tálaláskor szabad sózni, főzés közben nem, mert megkeményedik...
    Parajt még nem ettem, de egy ideje már szemezek vele, ha legközelebb megpillantom, akkor nem kegyelmezek és bepróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez valóban így van, ezért például ha panírozom, sosem sózom, csak a bundáját.
      Viszont, most "bevállaltam", hogy milyen, ha már az első pirítós rész után megsózom, mert nem akartam, hogy ízetlen legyen. Nagyon jól tettem, mert nem lett kemény, viszont nagyon jót tett az ízének a só :)
      A parajt pedig mindenképpen próbáld ki, én nagyon szeretem :)

      Törlés